S01E03 Blog Noortje Schrauwen

Gepubliceerd op 17 april 2022 om 09:21

Ondernemerschap gebruiken als motor om voor de maatschappij waarde te creëren. Ook wel gezegd een Social Entrepreneur. Dat is hoe Noortje Schrauwen zichzelf beschrijft, als iemand die iets goeds wil doen voor de maatschappij. Het oprichten van duurzame projecten is iets wat zij graag doet die van grote tot kleine impact kunnen betekenen op ons als mens en natuurlijk de wereld daaromheen. Dit doet ze met haar collega’s van We Are Nature. 

Het begin van Noortje haar carrière

Noortje begon haar carrière als consultant, daar kwamen vaak mantelpakjes en echt een zakelijk werkomgeving bij kijken, wat haar op dat moment ook aansprak. Na een paar jaar kreeg ze het idee om een sociaal experiment op te starten. Met een achtergrond in antropologie is Noortje altijd al nieuwsgierig geweest naar het gedrag van anderen om zich heen. De vraag waar het allemaal begon voor Noortje was: waarom ligt er zo veel plastic afval op het strand? Met als tweede vraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de mensen die toch al gaan wandelen wat afval meenemen? Want als iedereen dat zou doen, dan krijgen we ineens een heel schoon strand. Maar de vraag is hoe? 

Wat begon als een experiment is uitgegroeid tot een goed concept. Wat veel impact heeft op onze stranden. Het begon allemaal met borden die op het strand waren gezet, om mensen uit te nodigen om te gaan jutten op het strand. Nee, dit hoef je niet te doen met je eigen boodschappentas en je blote handen. Maar je kan een mooie jute tas afhalen bij een van de paviljoens. Na jouw wandeling op het strand kan je tegen inlevering van het opgehaalde afval lekker genieten van een lekker bakkie koffie of als het mooi weer is van een ijsje. Dit heeft Noortje bedacht zodat er een ruilsysteem van waarde ontstaat. Om de verleiding van het jutten toch iets groter te maken voor wandelaars. Dit sociale experiment kende een vliegende start doordat gelijk bij verschillende paviljoens in Katwijk deelnamen. Hierdoor kwam het idee ook echt van de grond.

Uit dit eerste experiment kwamen veel leerpunten. Bijvoorbeeld welk type borden het beste zijn om te gebruiken, maar ook hoe het aan de kant van de ondernemers aan het strand verbeterd kon worden. Die lessen neemt Noortje mee en daardoor wordt inmiddels langs de hele kust van Zuid-Holland het strandjutten aangeboden. 

Noortje haar Snodde Plannen voor de toekomst

Verminderen van plastic zwerfafval blijft een belangrijk doel voor Noortje. Ook in de toekomst. De lessen van het strand bleken namelijk ook toepasbaar op de stad. 

Noortje zet zich namelijk nu in voor de binnenstad van Leiden. Om ervoor te zorgen dat de terrassen steeds minder plastic gaan gebruiken, bijvoorbeeld door plastic rietjes te vervangen naar kartonnen rietjes. 

Een nieuw onderwerp wat Noortje bezighoud is bodem herstel en het terugbrengen van de natuur. Ze heeft al een aantal projecten in gedachten waar ze zich op zou willen storten. Maar eerst wil ze zich beter verdiepen in het onderwerp en onderzoek doen naar de manier waarop zij ook op dit vlak gedragsverandering teweeg kan brengen. 

Wil je het hele verhaal van Noortje beluisteren of zelfs bekijken? 

Check hier de ‘vodcast’ op ons YouTube kanaal of luister hier via iTunes of Spotify.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.