S01E02 Blog Jacqueline Bouts

Gepubliceerd op 10 april 2022 om 10:00

Daar zijn we weer op deze stralende zondagochtend met een mooi verhaal. Het verhaal van Jacqueline Bouts over de oprichting van Xenia Leiden. Zij krijgt deze week het podium, om haar mooie onderneming in de spotlights te zetten in de Snode Plannen Podcast.

Ondernemerschap was niet iets wat voor Jacqueline een doel op zich was. Jacqueline zag een gemis in het huidige zorglandschap en nam zich voor daar verandering in te brengen. Door de patiënten die Jacqueline heeft verzorgd in het ziekenhuis en waar ze mee heeft gewerkt, besefte ze zich dat er eigenlijk geen plek was voor jongeren van boven de 18 en hun familie. Toen ze van dichtbij meemaakte dat haar zus voor haar overlijden eigenlijk alleen terecht kon in een hospice tussen ouderen vond Jacqueline dat het tijd was dat hier verandering in kwam. Zo ontstond de ambitie om jonge mensen en hun familie een plek te bieden waar zij ondanks hun ziekte, hun leven kunnen leiden in een prettige omgeving. Een plek waar ze zich begrepen kunnen voelen, waar ze kunnen genieten van het jong zijn, maar vooral een plek waar ook alle naasten de juiste hulp kunnen krijgen. Deze plek werd Xenia Leiden. Waar in 2014 de dankzij Jacqueline Bouts en een groep ambassadeurs de deuren van het eerste hospice voor jongeren in Nederland openden.

Een plek voor ongeneeslijk zieke jongeren

In 2009 werd het gevoel van Jacqueline een droom, die in 2014 waar is gemaakt. Al snel verzamelden een netwerk partners zich om Jacqueline heen die dit ook een belangrijk doel vonden en meewerkten deze droom te realiseren. Zo is Xenia Leiden werkelijkheid geworden. Het is een plek voor jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Er is plek voor 8 jongeren die hier kunnen wonen en hun leven volmaakt kunnen afsluiten. Dit wordt gefaciliteerd door vrijwilligers van verschillende leeftijden en leefsituaties. Ook is er ruimte om de naasten van de gasten te helpen met het omgaan van deze situatie. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan nazorg en blijven contacten soms jaren bestaan na het overlijden van dierbaren. 

Jacqueline haar snode plannen voor de toekomst 

Jacqueline’s missie is nog niet klaar. Dagelijks merkt ze dat Leiden eigenlijk te ver is voor gasten uit Groningen of uit Limburg. Wat Jacqueline betreft zouden er drie locaties zoals Xenia Leiden in Nederland moeten zijn. Inmiddels zijn de plannen om een tweede Xenia locatie te openen in het Noordoosten van het land steeds concreter aan het worden. 

Jacqueline is een tijdje bezig geweest met het vinden van de juiste locatie. Na een geografisch onderzoek te hebben gedaan samen met twee architecten, zijn ze uitgekomen bij het gezellige stadje Zwolle. Een stad met het juiste bereik en mogelijkheden. Jacqueline is niet bezig met hoe groot haar bedrijf wordt, het gaat haar er juist om dat de tweede locatie net zo goed of misschien nog wel beter wordt dan die in Leiden. Jacqueline beschrijft het ook wel als dat Xenia een huis is met een hart. Een hart die voor iedereen open staat.

Ben je nou nieuwsgierig geworden naar het hele verhaal van Jacqueline Bouts van Xenia leiden? Check dan hier de podcast op ons YouTube kanaal of luister het via iTunes of Spotify.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.