S01E01 Blog Josine Heijnen - Goeie Mie Gin

Gepubliceerd op 3 april 2022 om 09:15

Gin-Tonic wie kent dit drankje nou niet? Misschien is het wel het favoriete drankje van je vader, opa of natuurlijk van jouzelf. De ‘snode plannen’ van onze eerste podcast gast Josine Heijnen hebben er toe geleid dat Leiden een heerlijke gin rijker is. Goeie Mie Gin. 

Mocht je de podcast nog niet gezien hebben, of even kort willen weten waar deze over gaat, lees dan gauw verder over het verhaal van Josine Heijnen en haar onderneming die in 2017/2018 is ontstaan. Wat inmiddels is uitgelopen tot een groot succes wat reikt tot een eind buiten de grenzen van onze prachtige stad. 

Het proces naar een succesvol ginmerk

Als jonge meid was Josine al gek op verhalen uit de geschiedenis. Ze noemt zichzelf een echte ‘geschiedenisnerd’. De vader van Josine had thuis in de kast een serie boekjes staan van bekende Leidenaren. Eén van deze boekjes ging over Goeie Mie. Goeie Mie is misschien wel een van de meest illustere figuren uit de Leidse geschiedenis. Ze is zelfs de grootste seriemoordenaar van Nederland. De Leidse Maria Swanenburg deed zich voor als beschermvrouwe van de armen, maar stiekem vergiftigde zij de mensen voor zij zorgde. Om vervolgens het geld van hun levenspremie op te strijken. Over ‘Snode Plannen’ gesproken! 

Het verhaal maakte indruk op de jonge Josine, maar pas jaren later ontstonden de plannen om hier een merk omheen te bouwen. Het momenten dat Josine weer getriggerd werd door dit verhaal was toen ze met wat vrienden aan het eten was. Een van haar vrienden maakte een grapje over vergiftigt eten. Toen zei Josine gelijk “oh natuurlijk van Goeie Mie”! Haar tafelgenootjes wisten van niks en vroegen; wie is dat? Of wat is dat? Dit was het moment dat het kwartje viel voor Josine. Al langer speelde ze met het idee om haar eigen gin op de markt te brengen. Terwijl ze het verhaal van Goeie Mie deelde met haar vrienden schoten meteen ideeën door haar hoofd voor ingrediënten en smaken voor de gin. Ze dacht: “daar kan ik mooi mee gaan experimenteren qua smaak. Echt een gifdrankje maar dan natuurlijk niet giftig.” Zo ontstond het drankje met vlierbloesem, wat giftig is wanneer het niet juist bereid is. 

Wie Josine kent (of de podcast heeft gezien), weet hoe enthousiast ze vertelt over de oorsprong van het arsenicum vrije brouwsel. Met datzelfde enthousiasme startte het brouwproces. Niet veel later had ze twee pallets met gin en besefte ze zich: “Dit ga ik gewoon doen!” Nu 5 jaar later is Goeie Mie Gin een groot succes en heeft ze nog grotere plannen voor de toekomst.

Josine’s ‘Snode Plannen’ voor de toekomst

Voor Goeie Mie Gin is het avontuur eigenlijk pas net gestart. Josine heeft zich voorgenomen om de komende jaren te blijven investeren in de groei van het Leidse drankje. “Over 5 jaar dan is sowieso de gin in heel Nederland een gevestigd merk en dan zitten we ook wel in het westen van Europa.” Aldus Josine

Naast Goeie Mie zijn er natuurlijk nog honderden net zo gave historische karakters met een eigen verhaal. Wat ook vertaald kan worden naar een eigen gin smaak. Josine heeft al wel een aantal figuren in haar gedachten waar ze meer over wil weten. Om onderzoek te doen naar deze figuren en de gin die daar bij zou kunnen passen, duikt Josine zo nu en dan een middagje de bibliotheek in. Om onderzoek te doen en zich onder te dompelen in deze verhalen.

Toch wil Josine zich nog niet helemaal vast leggen. Iets wat een hoop ondernemers ook vast herkennen. Ze vindt het erg belangrijk om ook gewoon te kijken wat er op haar pad komt zowel persoonlijk als zakelijk.
Eén ding is zeker. Leiden heeft haar eigen bevlogen ‘ginmengster’ en daar zijn we allemaal behoorlijk trots op!

Wil je het hele verhaal van Josine beluisteren of zelfs bekijken? 

Check hier de ‘vodcast’ op ons YouTube kanaal of luister hier via iTunes of Spotify.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.